Претражи овај блог

уторак, 20. новембар 2012.

CIJE JE OVO I OD KAD JE?


 
   Kad sam prije 3 godine nasao ovu sliku na internetu, u prilogu je pisalo su ovo ostaci zidina nekog starog grada kod Ljubinja u Hercegovini! To je sve sto sam nasao i od tada nikad ni jednog slova, ni jedne rijeci, ni jedne fotografije.
   Kameni blok sa desne strane je oko dva metra visine i oko dva metra duzine. Sve su prilike da su duzina, sirina i visina iste. Tri glavna monolitna kamena ocigledno vremenski ne pripadaju ostalom dijelu kamenog zida i mnogo su stariji. Ova tri kamena pripadaju vremenu od prije najmanje 3000 godina.
   Motivi nad vratima identicni su je stilu motiva na steccima.
   Zuto bijeli polukrug je postolje, stopa vremena.
Zuto je jesen, bijelo zima. Izmedju njih je zimski solsticij 22. decembra. Zelena grana iz stope je proljece. Iznad je sunce proljeca, a plavi polukrug je nebo istoka kad dan duza (ovako postavljen simbol neba oznacava nebo iznad nebeskog ekvatora, a obrnut polozaj je nebo ispod ekvatora).    Crvena grana iz stope (postolja) je ljeto. Tu je sunce ljeta , a ispod nebo zapada kad dan kraca.
   Krst izmedju grane proljeca i grane ljeta je ljetni solsticij 21. juna. Koliko ja znam u Ljubinju i okolini znaju da citaju, znaju da pisu, nose mobilne telefone sa kamerama, a samo jedna jedina fotografija ovog grada na cijelom internetu? Zaista cudno!? Da li je ovo poruseno i unisteno? Sve je kod nas moguce.

Нема коментара:

Постави коментар