Претражи овај блог

понедељак, 19. новембар 2012.

FRESKE STARIJE OD MANASTIRA IZ 13. VIJEKA!?



   Za manastir Milesevu tvrdi se da je podignut u 13. vijeku: 

   "Манастир Милешева је српски средњовековни манастир. Налази се на шеc

том километру од Пријепоља на реци Милешевци. Рашки по стилу, подигао га је краљ Стефан Владислав (1234—1243) у првој половини XIII века као своју задужбину, а у њој је и сам сахрањен." (Манастир Милешева, Из Википедије, слободне енциклопедије).

   Cuveni Beli andjeo sa freske u manastiru Milesevi slikan je u 13. vijeku. Ako pazljivo osmotrimo vrh slike iznad oreola Belog andjela, primijeticemo da je Beli andjeo islikan na sloju maltera koji je nabacen na stariji sloj fresaka (sloj novijeg  maltera obiljezen je plavim strelicama). Crvenom strelicom obiljezen je oreol nekog svetitelja na staroj fresci ispod maltera na kojem je islikan Beli andjeo. Tu su i cirilicni natpisi na staroj fresci (obiljezeno zelenim strelicama). 

   Da li se zna iz kojeg peroda su ove starije freske, jer ako sloj maltera sa kompozicijom u kojoj se nalazi Beli andjeo pripada 13. vijeku, vremenu "podizanja" Mileseve, otkud starije freske ispod tog sloja? Moze se samo reci da je ovaj sloj fresaka stariji od 13. vijeka, dakle je neko drugi, a ne Stefan Vladislav Nemanjic, mnogo ranije sagradio ovaj hram.

   Ovo je samo jedan od dokaza kako su Nemanjici "podizali" manastire premalterisava-njem starih i slikanjem novih fresaka ili rusenjem starih i od istog materijala podizali svoje "nove zaduzbine."

 

   Zasto se o ovom starijem sloju fresaka cuti? Cuti se zato sto bi se objavljivanjem istine srusio mit o Nemanjicima kao graditeljima srbskih manastira, a posto Srbi inace vole lazi i zive u lazi, njima je bas potaman ovako kako jest.
 

 

1 коментар:

  1. Анониман11. јул 2013. 08:06

    Sloj maltera o kome govoris je mladji i iz 16. je veka. slojeva tog zivopisa koji je pokrivao i andjela na praznom Hristovom grobu ima na jos nekoliko mesta u crkvi. sacuvan je ne samo u ovakvim fragmentima vec ima i celih kompozicija.

    ОдговориИзбриши