Претражи овај блог

уторак, 20. новембар 2012.

CRNA GORA - HOMEROVA KOLIJEVKA?


 
 
 
 

"Sva antička predanja ukazuju da je Homer bio besprekorni geograf. Andesilićev pokušaj da dešifruje geografiju Troje imao je temelj u Ilirima na Skadru, prije svega što istorija naučno dokazuje vezu Dardanaca i Ilira, kao što Homer u »Ilijadi«, dovodi u vezu Dardance i Ilij, grad na Skamandru.

-Istraživačka priča je duga, grad Ilij je otkriven na osnovu detalja koje je opisao Homer, gdje su presudnu ulogu odigrala dva gradska izvora za koje Homer kaže da teku u jezero Skamandro. Bili su to izvori Urelje u selu Milješ u Zetskoj ravnici, gdje se nalaze i ruševine Ilija. Izvori teku u Skadar. Ovi izvori nikada nijesu nađeni u Maloj Aziji, kao ni jezero Skamandro, pa su oni bili, i ostali, kost u grlu njemačkoj nauci, koja je branila Šlimanovu Troju.

Read more: http://illyria.proboards.com/index.cgi?board=montenegrinhistory&action=display&thread=30937

11 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cio desetogodišnji rat za Ilij Grad i kraljevstvo Troje dvija se na na Jezeru koje se u Ilijadi naziva Skamandar. Danas je to Skadar .Homer je na ravnici pod Ilijem prikazao tri karakteristična brežuljka između između jezera Skamandra i Ilij grada.Ti se brežuljci zovu: Miruna, danas Šipčanik, Ilov grob, danas brdo Burg kod Vranja i brdo Esjetijev Hum, danas Hum iznad Hotskog zaliva. Homer kazuje da su ispod ilija izvirala dva izvora; da su proticala pored navedenih brežučjaka i da su se ulivala u Skamandar. Zaista danas u selu Milješ imaju dva izvora od rječice koju albanci zovu Urelja (Vrelja). Vrelja teku pored sva tri opisana brežuljka i utiču - kako to i Homer kazuje - u Skamandar.

      Избриши
    2. Novak Andesilić, autor: Priređivači ovog priloga su izvršili dobru postavku teksta, ali su pomiješali toponime, odnosno fotografije. Brdo Šipčanik se nalazilo na sred poprišta pod Trojom, prema vratima grada Ilija. Grad Ilij se nalazio u selu Milješ, na brdu Rogami. Homer je veoma precizno opisao brdo Šipčanik prema vratima grada Ilija. Ali Homer kazuje jedno propočanstvo o brdu Šipćanik. On kazuje kako njegovi proroci vide da to brdo pripada boginji neba Miruni. Zaista to proročanstvo se ostvarilo jer je Šipčanik bio podzemni aerodrum "boginje neba" Avijacije. Evo kako je Homer opisao brijeg Šipčanik i kakvo je ime nosio u vrijeme Troje:
      Homer kaže: "Ima jedno strmo brdo, sprem' kapije grada stojji; na polju je usamljeno odasvud se moše obić'; Ljudi ondje ono brdo nazivaju Bratijice, proroci ga zovu - humka od Mirune skakačice". Nezavisno od Homera "Grčka mitologija kazuje da je Miruna bila boginja Neba, koja je preskakala preko mora i planina. Prema tome Homerovo proročanstvo se ispunilo, Brdo Šiplanik je tri hiljade godina poslije Homera zaista bila humka od boginje neba - Avijacije i bombardovano je 1999 god..

      ОдговориИзбриши

      Избриши
  2. Cio desetogodišnji rat za Ilij Grad i kraljevstvo Troje odvija se na na Jezeru koje se u Ilijadi naziva Skamandar. Danas je to Skadar .Homer je na ravnici pod Ilijem prikazao tri karakteristična brežuljka, koja se nalaze između jezera Skamandra i Ilij grada.Ti se brežuljci zovu: Miruna, danas Šipčanik, Ilov grob, danas brdo Burg kod Vranja i brdo Esjetijev Hum, danas Hum iznad Hotskog zaliva. Homer kazuje da su ispod ilija izvirala dva izvora; da su proticala pored navedenih brežučjaka i da su se ulivala u Skamandar. Zaista danas u selu Milješ imaju dva izvora od rječice koju albanci zovu Urelja (od ilirskog Vrelja). Vrelja teku pored sva tri opisana brežuljka i utiču - kako to i Homer kazuje - u Skamandar.

    Избриши

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Homer u pjevanju II kazuje da je Esjetijev (gr. Esijetov) Hum - brdo koje se i danas zove Hum - bilo trojanska osmatračnica prema Ahejskoj vojsci koja je logorovala na Bojani. Zaista, sa brda Hum se pruša jasan vidik i na Bojanu na jugu, i na Ilijin grad na sjeveru i bio je idealno mjesto za osmatrača koji motrio na Tabor na Bojani, i slao znake U Ilij grad u današnje selo Milješ i brdo Rogami

      Избриши
  3. Ćinjenica je da Trojanska imena ne mogu biti Grčka, pa se treba zapitati kojoj jezičkoj grupaciji su izvor Trojanska imena i toponimi; Trojan, Prijan, (gr Priam); Ilja (gr. Il), Jektor (kao Jekatorina), Miruna (gr. Mirina) Esjetie (gr. Esiet – bez ijekavice), Aleksandar, Jelena; kao i Tponimi: Troja, Iljin grad, jezero Skamandar i sl. Posebno su interesantni Trojanski hidronimi: S’keja vrata, Skamandro i Jelina Spona (gr Helespont). Činjenica je da grci nemaju izraz „kej“ za obalu, kao ni predlog S’keja (vrata), pa se treba dobro zamisliti o građi i imenu S’keja vrata, Posebno je interesantna priča o trojanskom hidronimu Jelin-sponi (gr. Helespontu) koja je dobila ime po djevojci Jeli (gr. Heli) koja je pala sa zlatnog ovna („Zlatno Runo“) u spoj rijeke koji spaja jezero Skamandar i more. Danas je Jelina spona zove Bojana.. Da li je trojanski bog jaki – Jerjaklije, ili bez ijekavice – ’Er’akl’’e ? Da li je bog Vještine – Evještije. ili bez ijekavice Ev’ešt’’’, odnosno Evest (gr. Efest). Da li je bog Jada – Jad ili Had ........ Čija su bila imena Troje ????? Da či je Provodadžija – „pro vode adžija“ isto što i Abrodita: „a brodi ta“ (gr. Afrodita) Obzirom da je rođena na vodi, u morskoj pjeni“- u lađi koja u žuri i pjeni, a obzirom da je bila božanstvo i zaštitnica Troje, nije teško izvući zaključak kako su grci izvršili kriptografiju ovog trojanskg imena . Šta tek reći o Trojanskoj boginji Leto i njenoj djeci Napolionu – podnevku (gr, Apolonu) i njegovoj sestri Dejani – Dani – obdanici (Rimskoj i Keltskoj Dayani): Dejana – Dayana: Dan – Daj. Majka „Leto gosponje“ ima 365 Napoliona (podnevaka) i 365 Dejana (dana)? Šta tek reći o Našim titulama Gospodin i Gospod i Engleskom imenu Good (bog). Možda Troja i nije na Balkanu, ali su njen jezik, etika, poetika i simbolika tu !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čuvena S'keja vrata Iljin grada nalazila su se na keju - obali - rijeke Cijevne. Tu su i danas brojni tragovi praistorije. Tu je cio sistem kanala uklesan u "živoj" stijeni. Tu se nalazi najveća koncentracija tumulusa na Balkanu, ali odatle kreće i najduži antički vodobod na ovom dijelu Balkana, dugačak 14 km i uklesan u Zetsku tvrđu, koja je u narodu poznata pod imenom "pećina" Tu odma na dvadesetak metara od Skejske kapije nalaze se tragovi starog antićkog mosta. Ali ma tom prostoru u blizini Iljin grada nalaze se tragovi još dva mosta. Ako se zna da je kej lijepo urađena obala, onda se zaista ne treba čuditi otkuda tu na obali Cijevne toliko kanala, mostova, tumulusa.ruševina......

      Избриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Sada je tačno 5h, u zoru. Ovo sam sastavlja punih 12h

    ОдговориИзбриши
  6. Zašto ste mi promijenili vrijeme objave kada sam zaista zadnji tekst objavio jutros (18-og februara) u zoru u 5h.? Zaista sam ovo sastavljao punih dvanaest sati, ali sada vidim da bi mi trebalo toliko vremena da bolje obradim priloge i da ispravim pravopisne greške. Dva komentara sam uklonio ali ponovo priložio, pošto sam ispravio krupne greške u slovima.

    ОдговориИзбриши
  7. Što se tiče Bogumila, znam da su oni bili manja vjerska grupacija, koja je govorila istim jezikom kao i drugi jugoslovenski narodi, Bili su sabijeni u planinske krajeve. Zbog sukoba sa većinskim hrišćanima, bili su lak plijen otomanskoj sili, Ali! Da bi spasili familije i imovinu, neki su prihvatili islam, neki katoličanstvo, a manji broj se pridrušio Hajducima. Upravo nesloga između Hrišćana i Bogumila u mnogo čemu je oslabila moć Slovena na Balkanu i brz prodor arapske religije na ovaj prostor. Pošto nijesu mijenjali iskonsku vieru i tradiciju, do dolaska Turaka, Bogumili su očuvali izvornost jezika i kulture, Naročito pjesme i folklora. Oni su do dolaska Turaka čuvali iskonsku slovensku, predhrišćansku, tradiciju. Bogumili su zadnji promijenili iskonsku vjeru, ali su zato sačuvali iskonski jezik. Valjda je istoriji poznato do kojeg se vremena oblast oko Neretve nazivala Paganija, upravo zbog toga što se teško odricala stare tradicije..

    ОдговориИзбриши