Претражи овај блог

четвртак, 27. септембар 2012.

POSTANAK I ZNACENJE IMENA STEFAN (STJEPAN)

POSTANAK I ZNACENJE IMENA STEFAN (STJEPAN) 

Skoro svi nasi srednjovijekovni vladari nosili su titulu "Stefan (Stjepan)" uz vlastito ime vladara. Vremenom je titula "stefan (Stjepan) postala i vlastito ime ljudi prostog naroda. Lingvisti kazu da to na grckom jeziku znaci "kruna". Da li je to tako, sad cemo vidjeti.

Rijec "Stjepan (Stefan)" slozenica od dvije rijeci srbskog jezika: steg-ban. 

Ste
gnuti stap (palica) vladarskom rukom je simbol vladareve moci, snage. Steg je stap u ruci vladara, steg je simbol vlasti, moci i zakona vladara, a oficir koji cuva i pred vojskom nosi taj simbol vladareve vlasti je stegonosa. Tako je i zastava postala steg.

U srbskom jeziku stegu slicno znacenje ima rijec "stozer". To je onaj u sredini gumna pobijeni stub. On je os(a) kruga gumna. Ova rijec nastala je od steg-ger: steg je moc, ger je vatra. Sve to ima simbolicko znacenje Bozije vlasti nad nebeskom vatrom Sunca oko kojeg se zemlja okrece, bas kao sto se pri vrsevini okrecu konji oko stozijeru u centru gumna. Veliki stozijer je os i drzac (nosac) stoga sijena i zove se stozina.

Steg je dakle simbol snage, moci i zakona vladara, simbol vladarske stege. Na mnogim prikazima drevnih vladara vidimo kako u ruci drze steg, kraci stap, kao simbol svoje stege koja se ogleda u poretku njegovog zakona.

Sta znaci rijec "ban", jer smo rekli da je rijec "Stjepan" ili Stjepan" nastala od steg-ban. U engleskom jeziku i danas postoji rijec "ban", 'banned", ban'ning i lingvisti tumace da je nastala od staroengleskog "bannan". Tumace njeno znacenje kao "summon" sto znaci "zvati, sazivati, prikupiti, zabraninjivati, zabraniti". Iz ovog se vidi da je i rijec "ban" povezana sa vlascu i njenim zakonima.

Da svratimo u drevni sanskrita ne bismo li i tu nasli neki trag. I gle: 

भानु bhaanu m. sun = sunce
भानु bhaanu m. prince = princ
भानु bhaanu m. king =kralj
भानु bhaanu m. Adityas = Sunce, svjetlost 
भानु bhaanu m. splendour = sjaj, velicanstvo, divota
भानु bhaanu m. light or a ray of light = svjetlosni zrak
भानु bhaanu m. appearance = izgled, pojava
भानु bhaanu m. lord = gospodar
भानु bhaanu m. brightness = svjetlost, sjaj, bistrina
भानु bhaanu m. lustre = sjaj, sijanje, bljesak
भानु bhaanu m. gods of the 3rd manv-antara = bogovi
भानु bhaanu m. master = gospodin, ucitelj, znalac

Vidimo da je rijec sanskrita "bhaanu" morfoloskim oblikom skoro identicna srbskoj rijeci "ban". 

Da vidimo u srbskoj starini. Kod Srba je davno nekad bio Bog Surban. Lingvisti Zapada pisu Zurban, jer kad bi napisali Surban, ponistili bi zvanucnu istoriju i otvorili vrata istorije porijeklu imena Srba. Vec je skoro svima poznato da "sur" u sanskritu i u srbskom jeziku znaci nebo, Sunce: suri orao je simbol neba. Suri orao na engleskom jeziku je golden eagle, zlatni orao, orao koji je zarke boje Sunca.

Vidimo da je ime Boga Surbana od dvije rijeci: Sur-ban!

Sur = Sunce

ban = gospodar 

Surban = Bog Svjetlosti, Bog Sunca = Sunca Gospodar 

Ban je gospodar. Kulin Ban je Kulin Ban, Visoki Gospodar. Njegovo ime je od dvije titule: kulin tj. visoki i ban sto znaci gospodar.

Steg-ban znaci "onaj koji steze vlascu, vlastodrzac i gospodar. Od toga je nastalo Steg-pan > Stegpan, sto je glasovnim ujednacavanjem g-p dalo Stefan, tj. Stjepan.

Grci ne mogu etimologijom svog jezika objasniti i postanak imena Stefan. Grcko Στέφανος znaci "krunisani", a pokazali smo etimologijom da je ime Stefan nastalo od rijeci srbskog jezika: steg i ban.

Нема коментара:

Постави коментар