Претражи овај блог

понедељак, 5. новембар 2012.

SOLARNI SIMBOLI NA STARIM PRESLICAMA


   Na preslici sasvim lijevo vidljivi su svi u svijetu poznati solarni simboli.
 
   Na srednjoj preslici u sredini su u dva vertikalna reda prikazani dani sedmice (sedam ureza). Po dva ureza sa strana su trouglasti, dok su po pet ureza pravougli. Zasto su po dva sa strane siljasti kao pravougli trouglovi? To je zato da bi se onih pet pravougaonika razlikovali od njih, jer pet pravouglih dijelova predstavlja Boziju ruku, pet prstiju Bozije ruke sa jedne i pet sa druge strane.
   Na ovoj preslici su uglavnom simboli svjetla (dana) prikazani kroz oblik rune "dagaz" (dan).
Simboli godisnjih doba prikazani su kao tri vodoravne linije izmedju trouglova kao strelica. U donjoj polovini sa strana, izmedju tih trouglastih strelica, sa tri vodoravne linije prikazani su jesen i zima, a u gornjem dijelu istim znakovima obiljezeni su proljece i ljeto. U vrhu, u vertikalnom polozaju, urezane su dvije krune proljeca i ljeta, a iznad toga tri najsuncanija mjeseca ljeta. Vrh pripada Suncu.    Na ovoj preslici su i dva geometrijski prikazana drveta zivota koji su Perunovi simboli.
 
   Na preslici sasvim desno je prikazano vrijeme godine. U sredini ona dva polukruzna udubljenja su nebeski ekvator sa istokom (C) i zapadom na suprotnoj strani (obrnuto C). Od ovih polukrugova izbijaju po dva trukutasta Sunceva zraka. U sredini uz vertikalu geometrijski je prikazano drvo zivota podijeljeno na dvije kruzne polovine i to je simbol Sunca kao izvora zivota.
   Vertikalna osa spaja dva kruga, dva Sunca: donje Sunce sa sest polukrugova (zraka) je sa sest mjeseci godine kad je Sunce ispod nebeskog ekvatora u jesen i zimu, a gornji krug je Sunce sa sest mjeseci proljeca i ljeta kad je Sunce iznad nebeskog ekvatora. Oko krugova Sunca, u centru velikih krugova, jasno su prikazane zrake kolovrata.  U vrhu preslice je Sunce u koje je upisan solarni krst na kojem je krst srbskog rodovjernog pravoslavlja.
 
  Danas to nazivaju "sare" a mi smo zaboravili da je "sara" znak ("govoriti saretom" znaci govoriti znakovima). Nepismenom covjeku svako slovo je samo jedna sara. Mi znamo slovne sare, ali smo zapustili i zaboravili sare simbole.

Нема коментара:

Постави коментар