Претражи овај блог

четвртак, 8. новембар 2012.

DAJBOG I HROMI DABA



Od avgusta mjeseca u kojem je vrijeme Perunovo, nastaje vrijeme Dajboga (Dazboga). Perunu pripada ljeto, Dajbogu pripada jesen, vremenu prikupljanja i uskladistenja ljetine za zimnicu.

Kazu nasi "uceni" skolarci da je Dajbog istovremeno bog ognjista, bog vatre, bog sunca, bog kise i bog podzemlja. Sve same suprotnosti pripisali su Dajbogu, a nisu nasli za shodno da u tome potraze simboliku jeseni kao godisnjeg doba. 

U jesen pocinje da se lozi vatra cesce, nego li se lozila u ljetnom periodu. U jesen vatre narocito loze cobani dok stoku cuvaju i zato je Dajbog bog ognjista i vatre. 

U jesen zna biti mnogo lijepih suncanih dana i zato je Dajbog bog sunca.
U jesen padaju mnoge kise i zato je Dajbog bog kisa. 

Kazu "uceni" skolarci da je od vremena primanja hriscanstva Dajbog dobio pogrdno ime "Hromi Daba" i da je od hriscana smatran za jednog od najgorih djavola koji je jedan od najvecih protivnika hriscanskog Boga. 

Kazu i to da Hromog Dabu prate vukovi i da je Hromi Daba cuvar i zastitnik vukova. Pri tome zaboravljaju da se od kasnih jesenjih dana zbog hladnoce vukovi pocinju dozivati i skupljati u copore. Pa kazu jos kako je nakon hristijanizacije tu ulogu preuzeo Sveti Sava, ali ne objasnjavaju kako je Sveti Sava kao hriscanski svetitelj mogao da preuzme ulogu djavola i Bozijeg neprijatelja Hromog Dabe. Naravno da je ta tvrdnja obicna glupost.

Pogledajmo ko je Dajbog (Dazbog, odnosno kad dajbog postaje Hromi Daba!

Sanskrit: होरा (hora) = polovina zodijakovog kruga, horoskop, ura (cas, sat).

Nije li “hora” bio srbski bog Sunca i vremena Hors, Hor? 
Nije li “hora” korijen nase rijeci “horoz” (pijetao, pijevac). 
Nije li “hora” nase vrijeme “ura”, cas, sat? 

Sanskrit: खोर (khora) = hrom, korak
Sanskrit: दाभ (dabha) = povreda, rana

Sanskrit: खोर दाभ (khora dabha) = hromi daba, hromi korak, ranjeni korak, povrijedjeni korak.

Sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu. Put Sunca od istoka do zapada je jedan dan, tj. jedan korak. 

Koliki je korak Sunca u ljeto, a koliki je u jesen? U ljeto je korak Sunca duzi, pa je i dan duzi, jer Sunce izlazi na sjeveroistoku i zalazi na sjeverozapadu (na prilozenoj slici to je vrijeme izmedju ljetnog solsticija i linije ekvinocija).

U jesen Sunce izadje niskom na jugoistoku i vrlo rano zadje na jugozapadu. Jesenjeg dana Suncev korak je vrlo kratak i nizak nad horizontom, te je i jesenji dan vrlo kratak (to je vrijeme izmedju linije ekvinocija i zimskog solsticija).

Kad je neko hrom, to znaci da mu je jedna noga kraca. U nogu povrijedjeni covjek je hrom i povrijedjenom nogom pravi vrlo kratak korak, jer mu je noga kraca, te tako i Sunce u jesen pravi vrlo kratak korak kao i hromi covjek:

HORA DABHA = POVRIJEDJENO, RANJENO VRIJEME

KHORA DABHA = HROMI (KRACI) KORAK



Нема коментара:

Постави коментар