Претражи овај блог

среда, 21. новембар 2012.

GERMANI SU BILI SRBI GORANCI

  
Ger (Centaurium erythraea)

   Danasnja istorija pod imenom Germani smatra Nijemce kao narod, pa kad se kaze “germanski,” automatski se to poistovjecuje sa “njemacki”. Medjutim, to nije tako bilo od pocetka, jer je Germanija bila oblast, podrucje, teritorija, a ne narod.

   Ger (Centaurium erythraea, lat.) je biljka koja raste po suvim brdskim i planinskim livadama i po svijetlim sumama. U
narodu je poznata i pod imenima gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, sunčeni cvit, crvena kičica, orno zelje.

gēr =  žĕr = žar = жеравица

gera = žera = žara = vatra

   "Korijen se pojavljuje u prijevoju na šest načina u hrv.-srp.: I gor-, II sa duljenjem o- ō > a: gar-, III pred suglasnicima po zakonu likvidne metateze gra-, IV u prijevoju ger- > žer-, V sa duljenjem e-ē > a poslije palatala: žar-, VI u ništičnom prijevoju gr-. " (PETAR SKOK, ETIMOLOGIJSKI RJEČNIK HRVATSKOGA ILI SRPSKOGA JEZIKA, str. 591)

Jarovit je od “jara”, vruci sjaj vatre i u Germaniji je nazvan Gerovit.

GER je žar = жеравица

Jarilo = Jarovit = Gerovit = žarovit

Pogledajmo etimoloski korijen rijeci žDRAL: 

   "Praslav. formantu -а ь, -avh najbliže stoji stpras. germe i lit. gervė, dok gr. γερανός pokazuje drugi sufiks na -n, a njem. Kranich dva sufiksa. Praslav. -а ь, -а і objašnjava se sa -ou + -io, a baltički sa -y. Lit.: BI 863. ElezmKć l, 178. Miklošič 410." (Petar Skok, Etimologijski rjecnik hrvatskoga ili srbskoga jezika, JAZU, Zagreb, 1971, str. 672)

   Vidimo dakle da je staropraslovensko GERME (i littvansko gervė) posluzilo kao osnova za nasu rijec “žDRAL”. Sta je simbolika riječi "ždral"? Proljetni povratak ovih ptica u nase krajeve bio je znak dolaska proljeca i pojacane snage sunca: gēr = žĕr = žar = vatra, toplina: žĕrdral > žardral > ždral. 

 žer-dral = vatreno deranje, glas vatre, glasnik vatre

Mnoge vrste ždralova imaju na glavama kao vatra crveni biljeg.

   Kod Srba (Slovena) gera je znacilo i gora, brijeg, brdo, planina. U Njemackoj pokrajini Turungiji postoji mjesto Gera. 

   Postoji brdo Sveta Gera na granici Slovenije i Hrvatske (kojoj je rimokatolicka crkva maskirala ime nekom sveticom Gertrudom).

   Germanija je goroviti (geroviti) brdski planinski predio. Zasto je gera (žera) postovjecena sa gorom? Zato jer se vatra Sunca, Sunceva gera, tj. žera, pri izlasku Sunca prvo pomoli na geraama (gorama), a pri zalasku Sunca najduze se vidi na gorama, odnosno na gerama.

    Rijec GERA je stara srbska rijec, koja je za preko hiljadu godina transformisana u rijeci HORA ili GORA i u rijec žERA.

   GERMANIJA JE GEROVITA ZEMLJA, A GERMANI SU BILI SRBI KOJI SU ZIVJELI U GERMANIJI. Kazu da preko 80% danasnjih Nijemaca vode porijeklo od nekadasnjih Srba nekadasnje srbske Germanije.

Нема коментара:

Постави коментар