Претражи овај блог

петак, 26. октобар 2012.

RIJECI SANSKRITA (VII)

Varuna (Varica) je bog voda:

Varica (Varuna) je 17. decembra, (4. dec. jul. kal.). Prehriscanski praznik Varice crkva je zamijenila sv. Varvarom. Na Varindan se kuva zito. Moze da se kuva smijesano zito, moze da se kuva tri vrste zita. Skuvano zito nosi se na vrela (izvore) i desnom rukom "sije" po vrelu i zemlji oko vrela sa molitvom da Bog umnozi rod ljetine i stoke.

Nakon Varindana je dan posvecen sv. Savi  Osvecenom. To je zapravo dan prehriscanskog kalendara posvecen Suncu Savi. Nakon Savindana je praznik Sv. Nikola (Nikoljdan):

Varica se vari,
Savica je hladi,
Nikolica kusa.
                (Nar. pjesma)

Rekli smo da je Varica (Varuna) bog nebeskih i zemaljskih voda. Sava (sanskrit) je Sunce.

U pjesmi se kaze da Varica (Varuna) vari varicu (zito). Tu je simbolicno predstavljen proces rada "varenja" u sjemenu zita bacenog u vodu (vlagu) zemlje pred klijanje. Vlagom zemlje u sjemenki nastaje klica koja izlazi u zemlju, skupa sa vodom upija i nosi hranu i sjemenku iz koje pocinje da se razvija klica stabljike koja probija na povrsinu zemlje.

Kad stabljika izbije na svjetlost dana, tada Sunce (Sava) prihvata nejaku stabljiku i "hladi je" vazduhom i razvija stabljiku koja raste i donosi rod. Hemijsko-bioloski proces  desavanja u sjemenu za vrijeme klijanja (varenje), ocito je suprotan procesu koji nastaje  kad mlada biljka izbije na povrsinu zemlju gdje je docekuju vazduh i Sunce (hladjenje).

Nikolica (niska kola Sunca u toku zime) kusa  varicu, tj. ljudi u vrijeme niskih suncanih kola (vrijeme zime) hrane se zitom koje pripremise Varuna (Varica) i Sava (Sunce). 

Mokos je dah Varune, jer je sva zemlja nastala iz vode i kroz vodu.

MO-KOŠ: MO = voda (mokro, more, mocvara, Moses)
KOŠ =  mjesto u kojem je nesto bitiše (koš, koštica, košulja, košara, košmar)
Mokoš je Mater Zemlja, boginja zemlje, tla, radjajucih oblika materija, spasiteljica materije kroz novo oslobodjenje zivota novim radjanjem.

Jarilo (Juraj) je vatra, a Vesni pripada ono sto je iznad zemlje: vazduh!

Sanskrit: वेसन (vesana) = povrce (zelen)
Sanskrit: वसन (vasana) = odijelo, ukras, vrijednost
Sanskrit: वस्न (vasna) = veliko bogatstvo, raskos
Sanskrit: वसन्त (vasanta) = VESNA = PROLJECE

Sanskrit: वेसति (vesati) = zelja, strast, ljubav, pokret (atributi VESNE, tj. proljeca)


Нема коментара:

Постави коментар