Претражи овај блог

понедељак, 17. децембар 2012.

VARIN DAN – VARICA

VARICA SE VARI
SAVICA JUE HLADI
NIKOLICA KUSA (Narodna obredna pjesma)

VARINDAN se obiljezava 17. decembra po gregorijanskom, odnosno 4. decembra po julijanskom kalendaru. Tog dana je Varin dan, sutradan je Savin dan (posvecen kao bajagi sv. Savi Osvecenom), a nakon toga je Nikoljdan, dan posvecen hriscanskom svetom Nikoli.

Ovako se radilo u mom rodnom selu sve do progona Srba iz centralne Bosne 1992. godine:

"Srbi nosijo po nekaterih krajih na „varin dan" (god sv. Barbare, 4/,6 decembra) „varice" na studenec. Varica je razno žito in druge stvari, skuhane na večer pred godom. V noči puste varico pri ognji, da vre, ter prorokn-jejo drug dan („varin dan") kakošna bode letina. V Boci jo nosijo z jutra molčeči na studenec in posipajo vodo z njo, govoreči: „Dobro jutro, ladna vodo, mi tebe varice, a ti nama vodice i jarice, janjiče i muške glavice i svake srečice." *(Letopis Matice slovenske, 1879)

Radi se o srbskom obicaju posvecenom drevnom vedskom bozanstvu Varuni i to kuvanje ritualnog zita “varice”, posipanje po izvoru i oko izvora sve do danasnjeg dana sacuvali su Srbi poluvjerci, dvovjerci, rodovjerni hriscani, krstjani. Niko drugi medju “Slovenima” i hriscanima nema taj obicaj.

Sta je Varindan? Za odgovor imamo dvije mogucnosti: 

a) Varindan je posvecen vedskom bozanstvu Varuni, bogu neba, vode i kosmickih okeana.

b) Varindan je hrišćanskoj mucenici Varvari. 

Tacan odgovor glasi: Varindan je posvecen vedskom bozanstvu Varuni, bogu neba, vode i kosmickih okeana.

Crkva laze o Varindanu kao danu neke svete Varvare, tj. BARBARE (po varijanti zapadnog hriscanstva). Mi ne kuvamo BARICU, nego VARICU. Da je to tacno, svjedoci nam sanskrit: 

वारि (vaari) = voda

वरुण (varuna) = Bog voda

सव (sava) = sunce, godina

नाक (naaka) = nebeski svod, raj

कुडति (kuddati) = kusati, jesti

VARUNA VARI
SAVA HLADI
NAAKA KUSA

VARICA (SE) VARI
SAVICA (JE) HLADI
NIKOLICA KUSA

Svetom Nikoli, ciji se praznik proslavlja 19. decembra, hriscanska crkva je pripisala da je on zastitnik mornara i ljudi koji putuju vodom. Dakle je o vodi rijec! Zar to nije jasno da je ovaj danasnji praznik Vare (Varune, Varice) stariji i od svetog Nikole koji je zivio u vrijeme od izmedju 255 (270?) i 346. godine.

Ovo je jos jedan primjer kako su majstori lazi i prodavaci magle ubacivali svoje svece i “svece” u vec postojece praznicne kalendarske dane prehriscanske srbske vjere, cije izvoriste nalazimo u Vedama.

--------------------------
*Izvr citata o Varindanu (u pretrazivac na lijevoj stran "isci " i ukucaj 'varin dan'): http://www.dlib.si/preview/URN:NBN:SI:DOC-K5Z3TYK0/1d79273d-bca2-4e3d-a3d5-75d0634f4432

Нема коментара:

Постави коментар