Претражи овај блог

субота, 8. децембар 2012.

STECAK IZ GLASNICE KOD PLJEVALJA


 Stecak obelisk, Glasnica, Pljevlja

   Ovo je jedan od stecaka sa vrlo zanimljivim motivom. Njegovo pominjanje i opis u knjigama o steccima je izostavljeno, a zasto ne znam? Da li jos postoji ili je u prah satrven, ni to ne znam. Ovo je jedina fotografija ovog stecka.
 
   Po motivima sa ove ceone strane i po monumentalnosti ovog obeliska da se pretpostaviti da pripada vremenu prije hriscanstva, cak mozda 2-3 vijeka prije pocetka hriscanske ere.Naravno, to treba provjeriti na licu mjesta (ako vec nije kasno).

1 коментар:

  1. Greška, Nisu svi spomenici Stećci, bar ne u smislu kojim mi baratamo..Ctećcima se smatraju samo spomenici vezani za Bosansku Crkvu od 11 do 16 vijeka.. sve ostalo su nadgrobni spomenici utvrđenog tipa, saduka, stele, Stuba, ploče.. Ova simbolika, na ovom stubi seže daleko u prošlost što ne znaci da je toliko i star..Jednostavno meže neko ko je nekuda putovao vido te simbole i prenio ih na svoj nadgrobni spomenik.. Ne znam jeli rađena arheološka obrada grobnog mjesta i analiza ostataka kako bi znali starost, jer na kamenu se ne može primijeniti C metoda.. Uglavnom simbolika je iz vremena obozavanja prirode kada je sunce bilo BOG, cetri plu mjeseca su godišnja doba a u centru je sunce.. Ispod je bozije zetlo sa dvije kugle sa strane koje prestavljaju dvije ravnodnevice, ispod je Jelen koji opet prestavlja božanstvo. Sa druge strane je koplje sa zastavicom i sa strane luk sa strijelom što može prestavljati ratnika.. ali i nešto drugo,, možda sazvežđe strelca..

    ОдговориИзбриши