Претражи овај блог

уторак, 27. новембар 2012.

VIDICI SANSKRITA (sanda, sandala, Sandalj, Aleksa i Aleksandar)

 

   U modernoj lingvistici postalo je pravilo da se etimoloski korijen mnogim rijecima evropskih jezika trazi i objasnjava u jezickim izvorima grckog i latinskog jezika. Ako u

ta dva jezika nema korijena neke rijeci, onda lingvisti prizivaju persijski i neki "indo-evropski jezik" i ponekad pri tome pomenu i sanskrit.

   Ono sto je zanimljivo jeste da prije grckog i latinskog, prije persijskog i indoevropskog i prije sanskrita, etimoloski korijeni, morfoloski oblici i semanticka znacenja mnogim rijecima modernih evropskih jezika mogu da se nadju u srbskom jeziku.

   Evo primjera sa popularne Wikipedie kako tumace porijeklo engleske rijeci SANDAL sto je nasa rijec SANDALA:

   -From Old French sandale, from Latin sandalium, from Ancient Greek σανδάλιον (sandalion), diminutive of σάνδαλον (sandalon, “sandal”), probably ultimately from Persian صندل (sandal, “sandal”). (Wikipedia, Sandal)

   Jesu li ista kazali o tome sta je korijen rijeci SANDALA, sta taj korijen znaci i gdje mu je ishodiste? Nisu! Oni samo nabrajaju jezike u kojima je ta rijec postojala i gdje jos postoji. Sta je semanticko znacenje njenog korijena i iz kog jezika potice, o tome nema nista.

   Da li se korijen rijeci “SANDALA” krije u srbskom jeziku? Ako to pocnemo traziti, odmah ce se naci vrani gavrani koji ce da grakcu kako je to persijska rijec, koja je preko turskog jezika usla u srbski jezik. Tako vec od sredine 19. vijeka jezuitskim skolskim sistemom udaraju cvrge svojim djacima Srbima profesori Becko-berlinske lingvisticke skole. E, nekad su nam i mogli lagati, ali njihovim lazima glogovi kolac istine vec probija srce.

   Zavirimo u sanskrit koji je potekao od jezika Arijevaca pristiglih u Indiju oko 1700-1500 godina prije hriscabnske ere. 

Sanskrit: षण्ड (SANDA) znaci DRVO, ali istovremeno znaci i VISOK, VELIK, OBILAN, IZDASAN. 

   Od SANDE (drveta) pravi se SANDUK. Na Kosovu i Metohiji drvenu stolicu zovu SANDALIJA. Za onoga ko se propne ili popne na nesto kaze se NASANDALIO. Od SANDE (drveta) prave se SANKE, koje su pri vrhu savijene pa se zovu i “savone”, tj. “saone”.

Po tome sto je VISOKO, VELIKO, OBILNO i IZDASNO, drvo je dobilo ime SANDA. 

   U drevna vremena prve SANDALE bile drvene. Drvo je tada zvano SANDA, pa je i obuca OD SANDE dobila ime SANDAL(A).

   Hajdemo sad od SANDALA do srbskog imena SANDALJ. Bijase poznati bosanski vojvoda SANDALJ Hranic:

   “Sandalj Hranić Kosača sin je Hrane Vukovića, a sinovac vojvode Vlatka Vukovića. Imao je braću kneževe Vukca i Vuka Hranića. Uzima se da je Sandalj rođen oko 1370. godine, a umro je 15. marta 1435. Na čelu roda Kosače je od 1393.” (Wikipedia, Sandalj Hranić Kosača)

   Da li ime SANDALJ znaci nesto u veza drveta? Ne, nije po drvetu, vec po necemu drugom. Evo ovako:

sanskrit: अण्ड (ANDA ) = JAJE, MUDO, MUDA

SANDALJ = S-ANDA-LJ = onaj koji je s mudima, koji ima muda, sto u simbolicnom smislu znaci HRABAR, ODVAZAN, JUNACAN, JUNAK.

   Slicno znacenje ima i ime ALEKSANDAR:

sanskrit: आलेख (alekha) = REKORD = SAMPION = PRVAK = ALEKSA

ALEK-S-ANDA-R = onaj koji je s rekordnim mudima, tj. PRVI PO JUNASTVU.


Нема коментара:

Постави коментар