Претражи овај блог

субота, 10. новембар 2012.

SOMA I SOMUN

 
Somun
 

   Somun je domaci hljeb sa kvasom. Ime "somun" vuce porijeklo jos iz vedskih vremena. Znacenje tog imena vezano je za nebesku hranu i Sunce.

Sanskrit: सोम (soma) = nectar (bozansko pice), nebo, raj
Sanskrit: सोम्य (somya) = sunce

Domaci somun 

   Uzmite pravo psenicno brasno. Pomijesajte pola - pola sa bijelim kupovnim brasnom. Zamijesiti i staviti kvas, a ne germu (kvas se ostavi od tijesta hljeba koji ste jucer pekli, ostavi se malo da ukisne i stavi se u somun kad potkuhuvate).

   Potrebno je zakuhati malo tvrdje i prekuhati 3 puta (kad god nadodje, prekuhati). Nakon posljednjeg prekuhavanja staviti ga u pomascenu tepsiju i pustiti oko 15 minuta da stoji (prekriven cistom krpom).

   Nakon toga peci na jakoj temperaturi, rerna mora biti jako vruca prije stavljanja somuna. Okretati po potrebi, peci oko pola sata do 45 minuta.



Нема коментара:

Постави коментар