Претражи овај блог

недеља, 30. септембар 2012.

O NOVOM NEOPAGANSKOM "SRBSKOM" KALENDARU


   KOLOZEG? Sta je to? KOLO koje ima ZEGU (vrelinu)? KOLO je SUNCE i ZEGA je VRELINA, te tako KOLOZEG? Zega u januaru? Zar to postoji u januaru? Haaalooooo?

   Prije 50-tak godina, pa i danas, Srbi u Bosni nisu znali da Hrvati mjesec februar zovu veljaca, ali su svi Srbi znali sta su i kad su macije veljace, a to macke spopada bas u FEBRUARU. Sta to znaci? To znaci da je i kod Srba nekad postojao mjesec VELJACA, a ne nekakav mjesec SECKA. Februar je VELJACA, jer tada snijeg zaista zna da zaveje, bas kao sto i macke zavijaju pri svojim svadbama u veljaci.

   MART su nazvali DERIKOZA!? Mjesec koji DERE KOZE? Grozota! To samo moze krajnje iskvaren ili bolestan um da osmisli. Ko i malo ima veze sa prirodom u MARTU, taj zna da su tada po sumi vidljivi rascvjetali zuti cvjetovi drijenova, da je po obalama izmedju njiva, kraj staza i puteva procvala zuta jagorcevina i svuda se u martu prospe zuti maslacak po bastama i neuzoranim njivama. Ozute u MARTU stabla drijenova, jagorcevine i maslacka. Ozute prvi znaci dolaska proljeca i zato je MARTU pravo ime OZUJAK.

   U APRILU nema nikakve LAZITRAVE, nego je APRIL mjesec TRAVE. Po bastama u dolinama trava u aprilu zna da naraste skoro do koljena i APRIL je zaista mjesec TRAVE, TRAVANJ.

   Na ovom kalendaru MAJ je CVETANJ? Kakav je cvetanj u maju? Mozda to vazi za Rusiju i Sibir, ali u maju vec stizu prve kalemljene tresnje 'mostarke'. Na Balkanu sve cvjeta vec u martu i u aprilu, a u maju olistavaju sume i na najvisim planinskim vrhovima.
 Maj treba da bude i ostane mjesec Majke Zemlje, mjesec Matere, tj. MAJE, MAJ.

   Svi znamo da lipe cvatu u JUNU, a lipa je drvo Svetoga Vida koji je takodje u JUNU, pa je normalno da se taj mjesec zove LIPANJ, jer asocira na blagi miris lipe i zujanje pcela pod vedrim suncanim danom.

   SRPANJ je ljepse ime za JULI, nego li je to ime ZETVAR. Zetvar je gruba i teska rijec, kao sto je tazak i posao pri zetvi.

   AVGUST su imenovali kao GUMNIK. GUMNIK ili KOLOVOZ? Sta je ljepse, to ce svaki seljak da nam kaze. Gumno iza zetve treba prvo da se ocisti od trave i djubreta, jer skoro svi na gumnu van sezone vrsevine zatvaraju stoku. Dakle ako bismo uzeli ime GUMNIK, to podrazumijeva i djubre na gumnu, ciscenje i odvozenje djubreta. Zar je to neka poetska slika? Od imena GUMNIK ljepse je ime KOLOVOZ, jer je to slika seoskog pejzaza sa kolovozom, tragovima kola preko njiva i kroz selo do gumna na kojem se vrse.

   SEPTEMBAR nazvase GROZDOBER (ovaj kalendar kao da je pravio neki gazda kao raspored poslova svojim radnicima). GROZDOBER? Opet radnicki, tezacki posao. Zaista pretvorise Srbe u serve, sto na latinskom znaci 'sluge'. Zar septembru ne prilici pravo ime prirode u septembru: RUJAN, jer u septembru svuda po prirodi RUJI RUJNA RUJIKA.

   OKTOBRU su dali ime SUMOPAD? Gdje to ima da SUMA PADA? Svako normalan zna da ne pada suma u oktobru, nego u oktobru (o)pada lisce sa drveca. OKTOBAR je zato LISTOPAD. Suma i bez lista ostaje uspravna suma. Dati oktobru ime SUMOPAD, je zaista neciji S UMA PAD.

   NOVEMBAR je STUDEN. Radi se o cijelom mjesecu i nema nikakvog razloga da to ne bude STUDENI, jer kako nesto datirati ako ne napisemo npr. 8. studenog? Zar moze biti "8. studen"?

   DECEMBAR je KOLEDAR i to je jedini ispravan naziv izmedju svih dvanaest mjeseci ovog neopaganskog kalendara (ne mogu reci srbskog, jer to uopste nije kalendar srbskog prirodnog podneblja).

   Ako je neko htio da se naruga srbskom rodovjerju, ovim kalendarom je pogodio pravo u srediste mete!

Нема коментара:

Постави коментар