Претражи овај блог

четвртак, 27. септембар 2012.

BIJELI VID, SVETI VID, SVETOVID


Sta znaci ime BIJELI VID, SVETI VID, SVETOVID? 

Rijec BIJELI oznacava BIJELU boju. BIJELA boja je suprotna CRNOJ boji. BIJELA boja predstavlja SUNCE i SVJETLOST, CRNA predstavlja TAMU I SMRT. DAN je BIJEL, NOC je CRNA.

Kakva je BIJELA boja, od cega se sastoji i sta je cini bijelom?

ZA dnevnu svjetlost fizicari kazu da je to BIJELA svjetlost koja se kroz prizmu razlaze na sedam boja svjetlosnog spektra. Medjutim, mi dnevnu svjetlost ne vidimo kao posebnu bijelu boju, pa ipak kazemo da je DAN BIJEL.

Gle sad ovo: sva moderna kompjutersa tehnika za dobijanje svih boja na ekranima koristi samo tri osnovne boje: CRVENU, ZELENU i PLAVU. Mijesanjem ovih boja dobijaju se sve ostale boje sa svim svojim nijansama, a direktno misesanje CRVENE, ZELENE i PLAVE dobija se BIJELA boja.

CRVENA boja je boja vatre, boja ognja. Sunce pri svom izlasku oboji nebo crvenom, rujnom bojom, pa bude RUJNA ZORA. 

U Svetom Pismu za Boga se kaze: "BOG je oganj koji sazize."

Nije li je u indijskim Vedama sanskritom zapisano ime Agni, tj. Oganj, Vrhovni Bog, Visnji Bog? 

ZELENA boja je boja proljeca, boja zive prirode koja buja i raste. Otkud svo zelenilo proljeca? Zivot na Zemlju dolazi od ognjevitog Sunca cija zivotna toplota dopire na Zemlju i budi zivot Zemlje. Sunce je slika energije Visnjeg Boga, a Sunceva toplota slika je od Duha Svetog, Zivotvornog Koji od Boga Oca ishodi i daje zivot na zemlji.

PLAVA je boja vode i boja neba:

"A u poslednji veliki dan praznika stajaše Isus i vikaše govoreći: Ko je žedan neka dođe k meni i pije. 
Koji me veruje, kao što pismo reče, iz njegova tela poteći će reke žive vode."

CRVENA, ZELENA I PLAVA zajedno daju bijelu boju, boju SVETE TROJICE.

Evo BIJELOG VISNJEG BOGA OCA u vidjenju proroka Danila: 

"Gledah dokle se postaviše prijestoli, i Stariji od dana, na kome bješe odijelo bijelo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, prijesto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo."

Kad je rijec o crkvi i vjeri cesto koristimo rijeci SVET, SVETA, SVETO. Sta to znaci? Sta znaci kad na neki veliki vjerski praznik cujemo popa u crkvi kad kaze: "Braco i sestre, danas je SVETI DAN." 

Andjeli vicu: "SVET, SVET, SVET GOSPOD BOG SAVAOT!"

"BIJEL, BIJEL, BIJEL GOSPOD BOG SAVAOT."

Rijeci BIJELI i SVETI su sinonimi, rijeci razlicitog oblika, a istog znacenja. BIJEL na sanskritu znaci SVET, a eto kod nas Srba i danas znaci SVET i BIJEL.

Prije primanja hriscanstva, pa i kroz svoje hriscanstvo, prije no sto su culi za Bibliju, Srbi su znali i vjerovali da je BOG BIJEL, pa su ga i nazvali po Njegovoj boji BIJELI VID, BELI VID, SVETI VID, SVETOVID, jer BIJELIM BOGOM gledamo BIJELI SVETI SVIJET.

Srbska prehriscanska vjera nije bila djavolja vjera kako je prikazuju grckopravoslavni i rimokatolicki hriscani. A mi znamo istinu Istine od pocetka svijeta: BOG JE BIJEL.

http://www.photoshopessentials.com/essentials/16-bit/

Нема коментара:

Постави коментар